Üretim Planlama Programının Faydaları
Üretim planlaması, firmanın üretim sürecinin adeta omurgasını oluşturan bir faaliyettir. Müşterinin talebi, malzemelerin temini, ekipmanlar, personeller, iş gücü, sürecin kontrol edilmesi ve daha bu gibi çok sayıda temel ilkeye dayanır. Bu nedenle de üretim planlanması sürecinde hiçbir hatanın olmaması ve tüm aşamaların kontrol altında tutulması son derece büyük bir öneme sahiptir. Üretim planlama programı, üretim yapan firmanın eldeki makine, teçhizat, insan gücü ve teknoloji gibi kaynakları kullanarak istenilen türde ürünü veya hizmeti istenilen zamanda üretebilmesini sağlayan uygulamadır.
Üretim programı ile müşteri ihtiyaçları ve talepleri gerekli analizler ile belirlenerek doğru zamanlama ile üretim yapılmasını sağlar. Üretim performansının artırılmasını ve işletmenin hızlı ve ekonomik çalışabilmesi için üretim planlama programı önemli bir görev üstlenir. Üretim planlama yönetiminin temel amacı tüketici isteklerinin miktar, fiyat, kalite ve zaman açısından en iyi şekilde karşılayabilmektir. Stok oranının mümkün oldukça az tutulması ve stok devrinin artırılabilmesi hedeflenir.
Üretim Planlama Programının Avantajları
Üretim planlama programının firmalar için birçok faydası vardır. Mal ve kaynakların etkin bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı program ile rapor edilir. Bu raporlar doğrultusunda işletme olası durumları iyileştirme yoluna giderek daha verimli üretime adım atmış olur. Eldeki kaynakların etkili bir şekilde ve çözüm odaklı kullanılmasını sağlayarak ekonomik üretim olanağı sunar. Yapılan gerekli analiz ve programlamalar ile tüketicinin istediği mal ve hizmetin üretilmesi sağlanır. Müşteri isteklerinin en iyi şekilde tam zamanında karşılanabilmesi firmanın prestijini artırır. Kalite ve stok işleyişini planlı hale getirerek programlı ve düzenli çalışma imkânı sağlar.
Üretim Planlama Programı Kullanımı
Üretim planlama programı kullanımı ile firma ürün tasarımı ve ürünün geliştirilmesi, tedarik zinciri yönetimi, kalite yönetimi, uygulama ve kontrol, teknoloji yönetimi ve üretim planlama işlemlerini en verimli şekilde yapabilir. Bilgisayar destekli mühendislik ile malzeme ihtiyacı, imalat kaynakları, kurumsal kaynaklar gibi tüm veriler toplanarak verimli bir üretimin gerçekleştirilmesi sağlanır. Üretimin her aşamasının takibi sağlanarak meydana gelebilecek bir sorun önceden tespit edilip anında çözümler üretilebilir. Bu da işletmenin daha az maliyet ve daha kısa sürede verimli bir üretim yapmasını sağlar.